In 1868 werd het feodale stelsel van Japan afgeschaft. De samurai mochten niet langer zwaarden dragen. Jiu-Jitsu werd op dit moment toegankelijk voor alle klassen van de maatschappij. Vanwege de overheersing van Japan door de Verenigde Staten van Amerika was de internationalisering van de sport na Wereldoorlog II een feit.
Verscheidene gevechtskunsten nemen hun oorsprong rechtstreeks van het Jiu -Jitsu. Dit is onder andere het geval voor Judo en Aikido. Judo richt zich meer op het competitieve aspect. Het is een systeem van worpen, houdgrepen, wurgingen en minder gevaarlijke klemmen. Bij Aikido wordt een aanvaller in een soepele ontwijkbeweging meegenomen en begeleid naar een zachte val. De technieken van beide sporten worden door de Jiu-Jitsuka bestudeerd.
Jiu-Jitsu is en blijft de bakermat van talrijke vechtkunsten. Twee belangrijke werden al genoemd maar verder zijn er ook nog Kendo, Iado, Hapkido, Karate, ... Ook werden combinaties gemaakt met andere technieken, Ninjitsu is hier een voorbeeld van. Maar ondertussen zijn er een aantal van "nieuwere" technieken veel populairder geworden.
Jiu-Jitsu blijft wat in de kou staan met weinig beoefenaars ! Vaak omdat het niet spectaculair overkomt !